Profesionální řešení počítačové sítě od Unifi

Již několik let naše společnost nabízí a aplikuje téměř výhradně wifi a metalické sítě značky Ubiquiti – Unifi. Vzhledem k tomu, že spousta našich zákazníků/firem vyžaduje téměř neustálý dohled, jeví se nám toto řešení jako ideální.

Ale vraťme se zpět na začátek. Co byste řekli na to, že si přes mobilní aplikaci či webové rozhraní dokážete odkudkoliv ze světa nakonfigurovat vaši firemní síť anebo třeba jen síť v domácnosti? Dokážete nahlížet, v jakém stavu se síť nachází, zda nějaký aktivní prvek nepotřebuje upgrade, kolik je právě připojeno klientů atd. Přesně tohle Unifi nabízí. A nejen to.

Řešení od Unifi je velice variabilní. Je na vás, zda si pořídíte pouze Acces Point (talíř sloužící jako vysílač), nebo zda pojmete vše z gruntu a krom talíře koupíte také CloudKey, Unifi Security Gateway, Unifi Switch.

Osobně doporučuji jít vždy cestou kompletního řešení. Jednak získáte velice kvalitní síťové prvky, ale hlavně si tím vytvoříte komplexní a homogenní řešení, které dokážete díky propracované aplikaci (tzv. controlleru) elegantně spravovat. Veškerá svá zařízení Unifi pak uvidíte a dokážete jim upgradovat firmware, dokážete sledovat, kdo a co je na daný prvek připojen. Navíc si také zvládnete udělat mapu sítě a zaznačit ji do půdorysu vašeho domu/firmy. A toto je jen slabý výčet výhod komplexního řešení.

Nyní se podívejme na to, co mají jednotlivé prvky na starost:

Unifi Security Gateway

Hlavní jednotka, router a bezpečnostní brána celé vaší sítě. Do něj připojíte přívod internetu do domu/firmy. Gateway současně přiřazuje IP adresy všem klientům sítě. Z něj pak pokračuje spojení do Unifi Switche.

Unifi Switch

Co se funkcionality týče, jedná se o klasický switch s tím, že tento nabízí také POE napájení – dokáže napájet Unifi AP talíře, případně Unifi CloudKey. Nicméně to není vše. Tento switch je daleko chytřejší než běžné switche. Dokážete jej stejně jako ostatní Unifi prvky vzdáleně spravovat, vidíte, ve kterém portu máte co zapojeno, a zda to je, či není napájeno.

Unifi AP AC talíř

Toto zařízení vám jako jediné zůstane na očích. Jeho montáž se provádí většinou na stropě a design je koncipován tak, aby nijak nerušil prostředí a esteticky zapadal. Tento acces Point má na starosti šíření WiFi signálu. Talíře se dají škálovat a tou naprosto nejúžasnější vlastností je, že se pak celá WiFi síť tváří homogenně, přestože máte 10 talířů a více. Vy jako uživatelé to prakticky nepoznáte. V praxi to funguje tak, že se procházíte po domě/firmě a vaše zařízení se naprosto plynule připojuje k talíři, jenž má pro něj nejlepší signál, a to bez ztráty konektivity.

Unifi Cloud Key

Mozek celé Unifi sítě, v němž je uchováno veškeré nastavení v controlleru, a také díky němu máte přístup k vaší WiFi síti odkudkoliv z celého světa. Toto zařízení je velké zhruba jako větší flash disk a připojuje se pomocí UTP kabelu, který je součástí balení do Unifi Switche a který ho přes POE současně napájí. Pokud Cloud Key připojujete do jiného switche bez POE, můžete ho napájet klasickou USB-C nabíječkou na mobily.

Rád bych zmínil ještě Unifi Controller. Je to software, v němž provádíte veškeré nastavení sítě. Buď je uložen v Cloud Key, nebo si ho můžete uložit na klasický stolní počítač a notebook. Připravíte se tím však o možnost vzdáleně se přihlašovat a spravovat vaši síť. Proto vždy preferujeme zakoupení Cloud Key.

Nemůžu zde vyjmenovat veškeré možnosti a výhody řešení od Unifi. Tento článek je pouze informativní a popisuje pouze v kostce výše zmíněné řešení.
Podotýkám, že konfigurace, ač není extrémně náročná, není nic pro laiky. Nicméně pokud byste po kvalitní a moderní síti zatoužili, a to ať už domů či na firmu, neváhejte se na nás obrátit.